مزایا و کاربرد کف کاذب اتاق سرور

سیستم کف کاذب اتاق سرور، یکی از مهم ترین قسمت‌های مراکز داده است. کف کاذب مانند سقف کاذب، یک سازه جداگانه است که در محل مورد نظر نصب شده و کاربرد فراوانی دارد. این سازه با نصب بر روی کف زمین، باعث مرتفع شدن کف شده و محیط را برای عبور کابل‌های تاسیساتی آماده می‌کند. در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی را در رابطه با این که منظور از کف‌‌های کاذب چیست و چه مزایایی دارد را در اختیارتان قرار دهیم.

کف کاذب چیست؟

کف کاذب یک سیستم اجرایی پر کاربرد و منحصر به فرد است که از اجزای مختلفی تشکیل شده است. کف کاذب شامل از پانل رویی، میله رابط یا ایجادکننده ی ارتفاع، کفشک، کلاهک و استرینگر است. این محصول سازه‌ای است که بر روی زمین نصب می‌شود و مرتفع شدن کف آن محیط را سبب می‌شود. با نصب این سازه فضای خالی برای عبور انواع تاسیسات مانند کابل‌ها و سیم‌‌های برق، لوله‌‌های آب و …فراهم می‌شود. این سازه در مکان‌های مختلفی از جمله اتاق‌های سرور که تجهیزات بسیاری مانند کابل‌ها و سیم های برق در آن وجود دارد، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کف کاذب دیتاسنتر

علت استفاده از کف کاذب در دیتاسنتر

اتاق‌های سرور یا دیتاسنتر‌ها مکان های بسیار مهمی هستند چرا که سرور‌ها و داده‌ها در آن‌ها نگهداری می‌شوند. از این رو محیط دیتاسنتر باید کاملا مطابق استاندارد‌های تعریف شده طراحی و پیاده سازی شود. امروزه یکی از مهم ترین مواردی که در پروژه‌های متعدد مراکز داده انجام می‌گیرد،  اجرا و نصب کف کاذب است. پیش از نصب و اجرای این محصول برای مراکز داده، لازم است به بررسی شرایط اتاق سرور پرداخته شود و بین کف کاذب‌های موجود در بازار، مناسب ترین نوع کف کاذب را انتخاب گردد. در نتیجه طراحی، آماده سازی محیط و انتخاب کف کاذب اتاق سرور از موارد مهمی است که قبل از اجرای کف کاذب در مراکز داده باید در نظر گرفته شود.

کف کاذب اتاق سرور

مزایای استفاده از کف کاذب در اتاق سرور

کف‌های کاذب محصولاتی مهندسی شده‌ای هستند که متناسب با نیاز‌های ساختمان سازی طراحی و تولید می‌شوند. از همین رو استفاده از آن‌ ها تحت شرایط مناسب، مزایا زیادی می‌تواند در پی داشته باشد. از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دسترسی سریع و آسان:از آن جایی که حجم کابل کشی در مراکز داده و اتاق سرور بسیار بالا است در صورتی که برای این کابل ها مشکلی پیش بیاید و قصد تعمیر و یا کاهش و افزایش کابل ها را داشته باشید، در هر صورت نیاز به دسترسی مستمر به این تاسیسات وجود دارد.از آن جایی که کف کاذب به آسانی قابل برداشتن است سبب می‌شود دسترسی آسانی به تاسیسات زیر داشت.
  • گردش هوا:سیستم‌های فناوری و سرور و سایر ادوات، گرمای بالایی ایجاد می‌کنند. این گرما آسیب رسیدن به ادوات و کابل و لوازم دیگر را به دنبال دارد. کف قابل دسترسی اتاق سرور می‌تواند گردش هوا را بین 25 تا 65 درصد در اختیار قرار دهد تا اطمینان حاصل شود که رک و سرور‌ها همیشه در دمای مناسب قرار دارند.
  • قابلیت تغییر:مراکز داده و اتاق های سرور به مرور زمان تغییر می‌کنند و در طول زمان سرور‌ها و تجهیزات بیشتری به مراکز داده اضافه می‌شوند. همچنین برخی تجهیزات کارآیی خود را از دست داده و لوازم جدیدی باید جایگزین شوند. کف کاذب این امکان را فراهم می‌کند تا در اسرع وقت چیدمان را تغییر داد. همچنین با برداشتن پانل ها می‌توان ساختار کابل کشی را عوض کرد و مطابق سیستم جدید چینش را انجام داد.
  • ایمنی: سطح یکنواخت و مستحکم کف کاذب از سقوط تجهیزات جلوگیری می‌کند و کابل‌های برق و ادواتی که ممکن است سبب آسیب رساندن به افراد شوند در زیر کف و دور از دسترس قرار می‌گیرند.

استاندارد کف کاذب data center

استاندارد کف کاذب اتاق سرور

همان طور که اشاره شد، اتاق سرور یکی از مراکز بسیار حساس به شمار می‌آید که تجهیزات الکتریکال و سرور‌های زیادی در آن نگهداری می‌شود. از این رو نمی‌توان از هر کف کاذبی در این مکان‌ها استفاده کرد. کف کاذبی که در اتاق‌های سرور مورد استفاده قرار می‌گیرند، یکسری استاندارد‌‌های خاص باید داشته باشند که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره کرده ایم:

  • آنتی استاتیک: الکتریسیته ساکن جزو مواردی است که در مراکز داده و اتاق‌های سرور مبحث بسیار مهمی است. این جریان ناخواسته سبب آسیب رساندن به تجهیزات برقی می‌شود. کف کاذب آنتی استاتیک اتاق سرور باعث می شود تجمع الکتریسیته ساکن به حداقل برسد و به حذف آن کمک می کند.
  • مقاومت تایل‌ها و پایه‌ها در برابر وزن وارد شده تجهیزات: درون اتاق سرور ممکن است یک یا چند رک قرار گرفته باشد و هر رک با توجه به اندازه و ابعادی که دارد ممکن است وزن بالایی داشته باشد. بنابراین یک کف کاذب استاندارد باید قابلیت تحمل وزن وارد شده تهجزات اتاق سرور را داشته باشد.
  • برخورداری از کیفیت بالا: متریال کف کاذب باید از کیفیت خوب و بالایی برخوردار باشد و همچنین عایق رطوبت باشد. طبق استاندارد کف‌های کاذب علاوه بر موارد گفته شده باید عایق حرارت نیز باشند.

اجرای کف کاذب اتاق سرور

قسمت اول اجرای سیستم کف کاذب اتاق سرور طراحی است. این طراحی می‌تواند همزمان با طرح کل اتاق سرور یا جداگانه دیده شود. بر اساس چینش رک ها و ابعاد اتاق، طراحی شروع می‌شود. قسمت دیگری که در طرح دیده می‌شود ارتفاع و جنس کف است. بر اساس حجم تاسیسات زیر کف، ارتفاع لازم به دست می‌آید. جنس کف به عوامل مختلفی مانند وزن تجهیزات، قدرت تحمل ساختمان، موقعیت جغرافیایی و... بستگی دارد. از جمله نمونه‌های پر کاربرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

فولادی: از مزایای این نوع کف کاذب‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاوم در برابر سایش و فرورفتگی
  • یکنواخت و دقیق بودن اندازه ی تایل‌ها
  • مقاومت بالا برابر آتش سوزی
  • مقاومت در مقابل نیروهای استاتیکی و دینامیکی
  • سازه پیوسته پایدارتر و محکم ‌تر

 آلومینیومی: در این روش از آلومینیوم برای ساخت تایل‌های کف استفاده می شود.از مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت بالا در برابر رطوبت
  • سبک تر
  • کار با این نوع از کف های کاذب ساده تر

 سولفات کلسیم: این کف از ترکیب الیاف غیر سمی با کلسیم سولفات و تحت فشار ساخته می شود. از ویژگی های این نوع از کف های کاذب می‌توان به مقاومت بسیار بالا در مقابل حریق، وزن مناسب و استحکام و.. اشاره کرد.

سخن پایانی

کف‌‌های کاذب از جمله سازه‌‌های ساختمانی هستند که با هدف مشخصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این مقاله به این که کف کاذب و چه مزایایی دارد اشاره شد. همچنین به مواردی از قبیل علت استفاده از کف‌های کاذب در دیتاسنتر و اجرای کف کاذب در اتاق سرور نیز اشاره شد.